Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mennyire valódi alternatíva az AfD? - Egy kongresszus tanuls
  2016-05-02 20:04:17, hétfő
 
  2016. 05. 2. 19:35

Mennyire valódi alternatíva az AfD? - Egy kongresszus tanulságai


Az Alternative für Deutschland (AfD) hétvégi pártkongresszusa mellett nem ment el szó nélkül sem a német, sem az európai sajtó. Az elemzők és a rivális politikusok többsége most a nyilvánvalón rágódik, de érdemes szemügyre venni a párt kevésbé hangsúlyozott ambícióit is.

Míg a kritikusok zöme az iszlámellenességen rugózik, és a szokásos szélsőségesezést erőlteti, a higgadt vizsgálat azt mutatja, hogy a a német radikális vezetés sem fejjel megy a falnak.
Fokozatos építkezés

A német politikában jelenleg alapigazságként kezelt tény, hogy nincs olyan politikai szereplő, aki rövidtávon leválthatná Angela Merkelt és az által képviselt politikát. Erre 2017-ben Frauke Pertynek sincs túl sok esélye, de láthatóan jelenleg nem is egy azonnali győzelem kivívása a legfontosabb a fiatal, mindössze három esztendős csoportosulás számára.

A mostani kongresszusnak épp az volt a fő feladata, hogy egy olyan keretet alkosson a párttagság és a szimpatizánsok számára, amivel mindenki azonosulni tud és egy világos utat jelöl ki az AfD számára.

Ez, a pártszakadás óta félve kezelt kérdés a regionális választások sikerei után nem várathatott magára tovább, hiszen a közvélemény-kutatások szerint 13 százalékkal Németország harmadik legerősebb pártjává váló alakulatnak egységes és jól azonosítható irányvonallal kell nekimennie az országos voksolásnak.
A kulcs: A néppártosodás

Alexander Gauland alelnök szerint a pártnak most elemi érdeke, hogy a kongresszuson megfogalmazódó állásfoglalásokat a jövőben demonstrációk, kampányrendezvények révén minél szélesebb rétegek számára elérhetővé és érthetővé tegyék. Szerinte a célzott kommunikáció érhet sikert.

Jörg Meuthen társelnök beszédében a következőképpen fogalmazott:

"Néppárttá akarunk válni,

és hosszú időre befolyásolni kívánjuk hazánk sorsát."

Az 55 éves közgazdász szerint az AfD-nek a családi értékek pártjává kell válnia, mely modern konzervatív, tardicionalista pozícióból politizál.

Beszédében három, a pártot átszövő, meghatározó irányzat összehangolását hangsúlyozta: a konzervatívok, a liberálisok és a patrióták gondolatit kell egységes, mindenki számára vállalható rendszerbe szervezni, úgy, hogy a vélemények sokszínűsége továbbra is jellemezze az Alternatívát.

Az elemzők pont ezt a sokszínűséget hajlamosak megosztottságként értelmezni, ami azért is roppant vicces, mert a centrumba betolakodott kereszténydemokraták esetében (akárcsak itthon a Fidesz kapcsán - a szerk.) sosem kerülnek szóba hasonló aggályok, pedig egy klasszikus néppárt lényege pont az, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeit képviselni tudja, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szintű diverzitás.

A kongresszus egyébként már külsőségeiben is az említett három csoportot célzó üzenetekkel operált: a látogatókat "Bátorság. Igazság. Németország." feliratú transzparensek fogadták.
Kitörni az ellenzékiségből

Faruke Petry, a párt vezetője egyértelművé tette, hogy az AfD nem akar örökre ellenzéki erő maradni: "Többséget kell szereznünk",

mondta, de utalt arra, hogy jelenleg nincs potenciális koalíciós partnerük a német politikában.

"2015 nyarán halottként könyveltek el minket" - mondta a párt vezető politikusa, majd hozzátette, ennek ellnére a tartományi parlamentek felében van képviseletük, és az EP-választáson is jól szerepeltek (ennek kapcsán érdekes információ, hogy az alakulat képviselői állítólag már keresik a kapcsoaltot a Le Pen vezette Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségével - a szerk.).

Az önállóság mindenképp fontos identitásképző ereje lehet a pártnak, főleg egy olyan politikai környezetben, ahol megszokott, hogy az ellenzék időről-időre besegít a kormánypártoknak.
Iszlamofóbia?

A legtöbbet kiemelt, és megkerülhetetlen rész az iszlámmal szembeni kritikus hozzáállás volt, amit azonban pont a párt egyik botrányhős EP-képviselője, Beatrix von Storch finomított egyik nyilatkozatában azzal, miszerint a politikai iszlám elutasítása nem egyenlő a muzulmán emberek elutasításával:

"Különbséget teszünk az egyénileg gyakorolt hit, és az iszlám, mint a politikai hatalomra való törekvés egyik formája között. Ezeket el kell különíteni egymástól. Nem vagyunk muszlimellenesek, ez csupán az iszlámmal kapcsolatos állásfoglalás."

A bevándorlással kapcsolatban kialakított álláspont finomhangolása is sokat hozhat még a konyhára, hiszen a küldöttek többsége támogatja a bevándorlók érkezését, amennyiben azok kellően képzett szakemberek és megvan bennük az integrációs hajlandóság.
Megszilárduló arcvonal

A német és európai szakértők most kissé éretlenül állnak a vasárnapi történések előtt. Többségük igyekszik kisebbíteni a formálódó arculat és a kiforrott célrendszer jelentőségét, és érezhetően félnek egy jól definiálható, határozott elképzelésekkel rendelkező AfD gondolatától, ami képes lehet betölteni a Merkeltől jobbra létező, konzervatív-patrióta-radikális politikai űrt, melyet a kereszténydemokraták középre húzása hagyott maga után.

Sokan várták, hogy a párt vasárnap az abszolút szélsőjobbara tolódik, "kiiratkozva" ezzel a demokratikus pártok sorából, és ugyanúgy leírható tényező lesz, mint a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD), ám ez nem történt meg, ahogy a vezetők sem estek egymásnak, így a hatalmi játszmák sem feszítették szét idő előtt a pártot.

Annak ellenére sem, hogy a "vadhajtások lenyesése" is napirendre került a rendezvényen. A küldöttek többsége ugyanis megszavazta a Saar-vidéki regionális szervezet feloszlatását, miután kiderült, hogy vezetői szélsőjobboldali csoportokkal működtek együtt. Ez a lépés, érthető módon nem is kapott nagy hangsúlyt a párttal alapvetően ellenséges médiában, ám fontos jelzés a társadalom számára: mutatja, van az az alkotmányos a határ, amit Petryék már nem lépnek át.

A másik dolog, amire senki sem számított, az a fiatal tagok nagyfokú aktivitása volt, tulajdonképpen nekik köszönhető, hogy a küldöttek végül az eddigieknél radikálisabb irányvonal mellett tették le a garast. Abban az értelemben mégsem meglepő momentumról van szó, hogy az AfD hasonló generációs élménnyé kezd válni a német ifjúság meghatározó része számára, mint amilyenek a Zöldek voltak néhány évtizeddel ezelőtt.

Az európai trendek jelenlegi alakulásába nagyon szépen illő erősödés azonban könnyen sebezhetővé is teheti az Alternatívát. Petry egyelőre remek érzékkel lépdel a párt számára előnyös, tabudöntögető úton, ám kérdéses, hogy a kezdeti lendület mennyire lesz elegendő egy elkötelezett bázis kialakításához.

Egy biztos, a mostani kongresszus az eddig elért eredmények konszolidációja felé mutat, és ha megfelelő kommunikációt képesek folytatni, akkor még nagyon kellemetlen perceket szerezhetnek a német politika mainstream pártjai számára, de a Zöldeket is tartósan maguk mögé utasíthatják. Ennél jobban pedig semmitől sem fél az ottani politikai elit.

http://alfahir.hu/mennyire_valodi_alternativa_az_afd_egy_kongresszus_tanulsagai

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: pártkongresszusa, szélsőjobboldali, muszlimellenesek, megkerülhetetlen, szélsőségesezést, kormánypártoknak, ellenzékiségből, elengedhetetlen, nyilatkozatában, tardicionalista, alapigazságként, elképzelésekkel, összehangolását, következőképpen, konszolidációja, finomhangolása, tulajdonképpen, szimpatizánsok, transzparensek, bevándorlással, identitásképző, kialakításához, megfogalmazódó, kongresszusnak, elutasításával, megszilárduló, csoportosulás, konzervatívok, feloszlatását, szélsőjobbara, kongresszuson, állásfoglalás, irányvonallal, sokszínűséget, kommunikációt, hangsúlyozott, kongresszus tanulságai, európai sajtó, rivális politikusok, nyilvánvalón rágódik, párt kevésbé, kritikusok zöme, szokásos szélsőségesezést, higgadt vizsgálat, német politikában, által képviselt, azonnali győzelem, mostani kongresszusnak, olyan keretet, szimpatizánsok számára, világos utat, regionális választások, Angela Merkelt, Frauke Pertynek, Alexander Gauland, Jörg Meuthen, Faruke Petry, Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségével, Német Nemzeti Demokrata Párt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Bounty krémes  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png lepke  Csak a fogyatkozás látható  Bounty krémes  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Png csokor  Nagyi telefonál  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Idő  Erdőn  Alázat  Éretlen vers  Akarat  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  A kételkedés kezelése  A kételkedés kezelése  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Mai harmónia kártyám  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bounty krémes  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Bertolt Brecht -től idézet  Sokan azt tartják  Erdőn  Ami embereknek lehetetlen, az...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A sors  A Megváltó szolgálatában  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nevem  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Tavaszi kép  Egy lelki imádság  Png fotel  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reggel van  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 19  Nevem  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
kongresszus tanulságai, európai sajtó, rivális politikusok, nyilvánvalón rágódik, párt kevésbé, kritikusok zöme, szokásos szélsőségesezést, higgadt vizsgálat, német politikában, által képviselt, azonnali győzelem, mostani kongresszusnak, olyan keretet, szimpatizánsok számára, világos utat, regionális választások, országos voksolásnak, pártnak most, kongresszuson megfogalmazódó, jövőben demonstrációk, célzott kommunikáció, következőképpen fogalmazott, családi értékek, pártot átszövő, patrióták gondolatit, vélemények sokszínűsége, elemzők pont, sokszínűséget hajlamosak, centrumba betolakodott, klasszikus néppárt, társadalom minél, megfelelő szintű, kongresszus egyébként, említett három, párt vezetője, párt vezető, tartományi parlamentek, alakulat képviselői, önállóság mindenképp, olyan politikai, ellenzék időről-időre, legtöbbet kiemelt, iszlámmal szembeni, párt egyik, politikai iszlám, muzulmán emberek, egyénileg gyakorolt, politikai hatalomra, iszlámmal kapcsolatos, bevándorlással kapcsolatban, küldöttek többsége, bevándorlók érkezését, integrációs hajlandóság, vasárnapi történések, formálódó arculat, kiforrott célrendszer, párt vasárnap, abszolút szélsőjobbara, demokratikus pártok, hatalmi játszmák, párttal alapvetően, társadalom számára, másik dolog, küldöttek végül, eddigieknél radikálisabb, értelemben mégsem, német ifjúság, európai trendek, párt számára, kezdeti lendület, elkötelezett bázis, mostani kongresszus, eddig elért, német politika, ottani politikai, pártkongresszusa, szélsőjobboldali, muszlimellenesek, megkerülhetetlen, szélsőségesezést, kormánypártoknak, ellenzékiségből, elengedhetetlen, nyilatkozatában, tardicionalista, alapigazságként, elképzelésekkel, összehangolását, következőképpen, konszolidációja, finomhangolása, tulajdonképpen, szimpatizánsok, transzparensek, bevándorlással, identitásképző, kialakításához, megfogalmazódó, kongresszusnak, elutasításával, megszilárduló, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.